کد خبر: 3799645
تاریخ انتشار : ۰۵ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۰

آشنایی با جاذبه‌های گردشگری دامغان

گروه فرهنگی ــ شهرستان دامغان دارای پیشینه‌ تاریخی غنی، آثار و جاذبه‌های تاریخی و طبیعی فراوان و متعدد از کویر گرفته تا جنگل و کوهستان است که بسیاری از جاذبه‌های آن از چشم گردشگران پنهان مانده است.

آشنایی با جاذبه‌های گردشگری دامغان

به گزارش ایکنا از سمنان، بنای برج طغرل یا مهماندوست بر روی پایه‌ای دایره‌ای شکل قرار گرفته است که دارای 12 ترک طاق‌نمایی است در بالای برج سه ردیف مقرنس کاری بسیار زیبا و استادانه دیده می‌شود که این مقرنس‌ها بر زمینه‌ی استوانه‌ای قرار گرفته است. تبدیل معماری 12 ضلعی به استوانه شیوه کار معماری برج مهماندوست را جزء نمونه‌های استثنایی برج‌های آرامگاهی قرار داده است. کتیبه‌ای به خط کوفی بر گرداگرد این قسمت استوانه‌ای وجود دارد که تاریخ بنای آنرا سال 490 ه. ق بیان می‌دارد. این برج در 18 کیلومتری شرق دامغان و در نزدیکی جنوب روستای مهماندوست و در میان راه دامغان شاهرود واقع است.

مسجد تاریخانه یکی از مهم‌ترین بناهای بازمانده از قرون اولیه اسلامی در این کشور است و بنابه نوشته برخی کتب در زمان جلوس نخستین خلیفه‌ی عباسی(سفاح) در سال 132 هجری قمری و سلطنت هارون‌الرشید 170 هجری قمری ساخته شده است. نام مسجد از دو واژه‌ی تاری و خانه تشکیل شده است که تاری لفظ ترکی و بمعنای خداست خدای خانه از نخستین نمونه‌های مساجدی است که در آن مناره نیز یکی از عناصر تشکیل‌دهنده است.

تپه‌ی حصار واقع در حاشیه‌ جنوبی شهر دامغان برای نخستین بار توسط اریخ اشمیت از دانشگاه پنسیلوانیا در سال 1312 مورد کاوش قرار گرفت. بر اثر این کاوش‌ها روشن شد که این محوطه باستانی سه دوره‌ی اصلی فرهنگی از اواخر نوسنگی تا پایان عصر مفرغ دارد از زمان کاوش‌های اشمیت در تپه‌ حصار این محوطه بعنوان یکی از محوطه‌های مبنا برای شناسایی فرهنگ‌های هم‌زمان در فلات مرکزی ایران مورد استناد باستان‌شناسان است.

کویر رملی (شن‌های روان) یک منطقه‌ی کویری که از حاشیه‌های جنوبی شهرستان دامغان آغاز می‌شود و تا روستای یزدان‌آباد در 75 کیلومتری شهر دامغان ادامه می‌یابد. منطقه‌ی مذکور با پوشش گیاهی تنک اغلب در محاصره‌ی شن‌های روان است و هر چه جلوتر بروید به‌ویژه از روستاهای حسن‌آباد، امروان و خورزان به بعد شن‌های روان شدت می‌یابند و کویر رملی صورت خود را نمایان‌تر می‌کند.

رودخانه‌ی چشمه‌علی، تنها رودخانه‌ی دائمی دامغان است. آب این چشمه از کوه‌های شمالی سرچشمه می‌گیرد. این منطقه به علت سرسبزی و خوش آب وهوا بودنش، از زمان‌های بسیار دور مورد توجه مسافران بخصوص سلاطین قاجار بوده است. هم‌اکنون دو ساختمان از ساختمان‌های بسیاری که در دوره‌ی قاجار در این محل ساخته شده بود باقی مانده است که شامل ساختمان آقامحمدخانی که در دوره‌ی حکومت آقامحمدخان قاجار ساخته شده است و ساختمان فتحعلی شاهی که در دوره‌ی حکومت فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است، می‌باشد.

انتهای پیام

captcha