به گزارش ایکنا از سمنان، سمیه قاسمی، مدیر بانوان و خانواده شهرداری سمنان امروز، 26 اسفندماه به خبرنگاران گفت: براساس رسم و سنتی دیرین سمنانیها از 12 تا 15 شعبان به ویژه نیمه شعبان اقدام به پخت شیرینیای به نام گولاچ میکنند که به آن نان برات هم میگویند.
وی ادامه داد: برات صرفنظر از آیینی برای پاسداشت روح مردگان و بهرهمندی مردگان از خیرات زندگان و باور به معاد و ترویج فرهنگ خیرات و صدقه، مقدمهای برای برپایی جشن میلاد حضرت مهدی (عج) و مراسم پرفیض شبهای قدر در ایام ماه رمضان است.
قاسمی آئین برات را یکی از این آئینهای جذاب و سنتی زنده برشمرد و افزود: این آیین، سنتی زنده و جاری در بین خانوادههای سمنانی است که ۳۰ دی ۱۳۹۴ به شماره ۱۱۱۵ در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شده است.
مدیر بانوان و خانواده شهرداری سمنان نقش زنان را در برگزاری این آیین، محوری دانست و افزود: نان شیرین گولاچ توسط بانوان سمنانی در خانه پخت میشود و سپس در بین دوستان و همسایگان توزیع میشود تا علاوه بر کام آنها، کام درگذشتگان هم شیرین شود.
قاسمی با تأکید بر اینکه باتوجه به دیرینه بودن این رسم در بین سمنانیها و اهمیت آموزش آن به نسل جدید تصمیم گرفتیم در آستانه میلاد حضرت مهدی آیین پخت گولاچ (نان برات) و آموزش پخت آن را برگزار کنیم، گفت: این آیین با حضور بانوان سمنانی بهویژه بانوان محلات و بافت تاریخی شهر سمنان امروز 26 اسفند ۱۴۰۰ در مسجد ملاقزوینی در محله کهنه دژ برگزار میشود و گولاچ پخت شده نیز در بین شرکتکنندگان در این کارگاه و مردم این محلات توزیع خواهد شد.
به گفته وی؛ برای تهیه و پخت این شیرینی خوشمزه ابتدا زرد چوبه را با اخشار (قلیاب، ماده رنگی سنتی و خوراکی) خوب میسایند و با آب مخلوط میکنند یا این مایع آرد را خمیر میکنند و مایه خمیر (خمیر ترش) به آن میزنند. خمیر را میگذارند تا ورم کند. سپس خمیر را به چونههای کوچک تقسیم و و روی لاک و مرزه پهن میکنند. روغن کنجد را در ماهی تابه داغ میکنند و چونههای پهن شده را از پشت و رو در ماهی تابه سرخ میکنند، سپس مخلوط دارچین و شکر را که از قبل آماده شده روی آن میپاشند و پس از این گولاچ آماده مصرف است.
قاسمی گفت: این آیین به همت خانه احسان محله ناسار و اسفنجان و مدیریت بانوان و خانواده شهرداری سمنان و با مشارکت مرکز نیکوکاری عابدینیه و خانه گردشگری، اقامتی سرای کاشیان امروز 26 اسفند برگزار میشود.
انتهای پیام